EO.nl/BEAM | 9 november 2014
Je kan haar kennen als gezicht van de Bijbel in Gewone Taal-campagne. Of als de dame die zó ontspannen voor de camera van GeenStijl stond, dat ze zelfs op applaus van de altijd cynische ‘reaguurders’ kon rekenen. Of ‘gewoon’ als de bevlogen dominee van de Trinitas-kerk in Heerenveen. Deze week in ‘Young & Preaching’: Anne-Meta Kobes-Gerritsen (27). Een portret:

“Ik heb de kerk altijd al een prettige plek gevonden. Terwijl ik opgroeide in Zwolle, waren mijn ouders heel actief in de kerk. Ik ging daarin mee. Als meisje van 12 paste ik al op in de crèche, en later hield ik mij bijvoorbeeld bezig met de jeugddiensten. In die tijd mocht ik, namens Kerk in Actie, ook drie weken rondtrekken in Bangladesh, een heel islamitisch land. Die trip heeft qua geloof echt mijn ogen geopend. De sociale verhoudingen in Bangladesh, hoe er met vrouwen wordt omgegaan… Geloven bepaalt veel; er staat echt iets op het spel.

Mede daardoor ging ik na de middelbare school theologie in Amsterdam studeren. Ik wilde meer weten over de Bijbel en volgde veel kerkelijke vakken. Het opvallende is dat je op de universiteit eigenlijk niet veel over je eigen geloof hoeft na te denken. Vreemd, want als predikant ben je toch een doorgeefluik van inspiratie. Pas tijdens mijn master Gemeentepredikant en mijn stages ging ik meer mijn eigen geloofsvisie ontwikkelen. Die stap van de Universiteit naar ‘geloofsinspirator’ is dus best een grote!”

God gaf alles, dus ik ook
“Sinds februari werk ik in Heerenveen. Dat bevalt erg goed. Het werk is elke dag anders, al realiseer ik me dat dat een beetje klinkt als een slogan om conducteur te worden (lacht). Elke dag gaat anders dan ik denk. Dan word ik opeens gebeld door een gemeentelid die niet lang meer te leven heeft en nog één keer met de predikant wil praten… en gelijk daarna weer door naar een jeugddienstvergadering. Dat snel moeten schakelen is een uitdaging. Dat leer je niet op de universiteit. Ik investeer veel in mijn gemeente; het gevaar is dan dat ik mijn eigen inspiratiebron vergeet. Ik moet echt tijd vrij maken om soms wat te lezen of een documentaire te kijken. Anders droogt mijn bron op.

Gelukkig krijg ik meestal juist heel veel energie van mijn baan. Van het omgaan met de vrijwilligers bijvoorbeeld! Mijn doel als dominee is om iets van God gestalte te geven in de wereld. God is door Zijn Zoon zo dichtbij gekomen, dat Hij alles ervaren heeft wat wij ook ervaren. Dat kan pijn en worsteling zijn, maar ik weet zeker dat Jezus ook wel eens de slappe lach heeft gehad. Al staat dat niet in de Bijbel (lacht). Ik vind het ook niet erg om mijzelf helemaal te geven aan de gemeente. God gaf Zichzelf helemaal aan ons. Dan wil ik dat ook doen.”

Stralen voor de camera
“Ik als gezicht van de Bijbel in Gewone Taal en mijn optreden in GeenStijlTV… Bizar hoe dat allemaal gelopen is! Een paar maanden terug volgde ik een workshop bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Aan het einde van die workshop vertelde ze dat ze nog iemand zochten voor hun campagne en dat leek mij eigenlijk wel leuk! Ook de ervaring met GeenStijl was heel positief. Ze kwamen een reportage maken op de Predikantendag, in hartje Amsterdam. We hadden net met 500 predikanten een lied gezongen waarvan niemand echt de melodie wist, dus dat was vrij hilarisch. Gelijk daarna werd ik voor de camera getrokken. Ik was dus nog heel ontspannen en stond authentiek voor de camera. Ik was zó mijzelf dat het werkte. Waarom ik het überhaupt zo goed doe in de media? Omdat ik jong, vrouw en predikant ben (lacht). Voor mijzelf is dat totaal geen issue, maar ik merk soms aan de mensen die ik tegenkom dat die combinatie toch wel een verrassende is. Laatst nog in de kerk, zei een meisje tegen haar moeder: ‘Wat leuk dat de dominee óók een meisje is!’”

Rimme Mastebroek

In ‘Young & Preaching’ portretteren we bevlogen predikanten, voorgangers of pastors, die ondanks hun verschillen minimaal twee overeenkomsten hebben: hun jonge leeftijd én hun liefde voor God.

Anne-Meta in actie zien voor de camera van GeenStijl? Klik dan hier. (Voor degenen die niet bekend zijn met de vaak wat provocerende stijl van GeenStijl: er wordt een keertje in het filmpje gevloekt.)