Deze vraag klinkt de komende kerstdagen vast in veel huizen. Na een sfeervolle kerstdienst bij elkaar op visite, lekker eten en tussendoor een spel op tafel. Samen spelen verbindt en dat past mooi bij Kerst.

Kom, speel mee
Midden in de winternacht, ging de hemel open.
Die ons heil der wereld bracht, antwoord op ons hopen
Elke vogel zingt zijn lied, herders waarom zingt gij niet
Laat de citers slaan, blaast de fluiten aan
Laat de bel, laat de trom, laat de beltrom horen:
Christus is geboren! [Lied 486:1]

Dit is één van de meeste bekende kerstliederen. Het vertelt over een hemel die open ging, over vogels die dan zingen en over herders die opgeroepen worden om mee te doen. Om mee te spélen. Op de citer, een snaarinstrument. Op de fluit. En op de beltrom, een tamboerijn. De vogels en de herders: ze mogen meedoen met de engelen die vanuit de hemel de aarde toezingen ‘eer aan God en vrede op aarde’. Kom, speel je mee? Want als je meespeelt vergroot je met jouw adem en beweging de kracht van de muziek. Kom, doe mee en laten we de hele wereld vertellen: Christus is geboren! Licht op aarde.

Samen spelen vraagt verbinding met de ander.

Houd de ander in de gaten!
Je hebt spelen en spelen. Meespelen in een orkest of samen een spelletje doen. Maar hoe verschillend die twee ook zijn, ze vinden elkaar in dat sámen. Als je in een orkest speelt is het best verstandig goed naar elkaar te luisteren, om samen tot een harmonie te komen. Als je een spel speelt is het slim om in de gaten te houden wat de ander doet, want dan kun je jouw tactiek daar op aan passen. Samen spelen vraagt verbinding met de ander. De ander met wie we dat lichtverhaal van Kerst delen.

Laten we samen spelend vorm geven aan een lichte toekomst

Spelend vormgeven aan licht
En bij dat kerstverhaal past spelen dan ook uitstekend. Want spelen heeft iets speels, iets van beweging en iets onverwachts. Een verrassende move op het spelbord. Een harmonie in het orkest dat verrassend je hart raakt. Laten we samen spelend vorm geven aan een lichte toekomst waarin gelachen mag worden en een tafel gedeeld. Waarin we ook omzien naar hem of haar die alleen is en juist zo behoefte heeft aan een speelkameraad. Laten we samen spelen. Doe jij, doet u, mee?

Tip voor de Kerstdagen
Er is een razend leuk onlinespel dat je met je gezin of kerstvisite kunt spelen. Het lijkt een beetje op Party en Co. Vorm teams en kies een gekleurde kerstboom als pion. Kies een categorie en een moeilijkheidsgraad en ga met elkaar op speelse wijze de strijd aan. Dat kan gewoon op je tablet of mobiel. Dit familiekerstspel is gemaakt door het Jeugdwerk van de Protestantse Kerk in Nederland. Je vindt het op: jop.nl/kerstspel

Fijne feestdagen!
Ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen