Op radio 5 mocht ik de dag afsluiten.
In het laatste kwartier van woensdag 22 februari 2017 deelde ik een herinnering aan een nacht die ik nooit zal vergeten. Een nacht in de regenwouden van Brazilië.

Beluister de dagafsluiting op http://www.eo.nl/radio5/programmas/thuis-op-5/fragment/artikel/dagsluiter-anne-meta-kobes/

De herinnering teruglezen kan hieronder.

“Ik nodig u uit om mee naar buiten te gaan.
Als dat niet letterlijk kan, dan in uw hoofd.
Het is fris buiten, misschien regent het.
Als je buiten bent, rond deze tijd van de dag, dan kun je bij helder weer de sterren zien.

Waar ik heel veel sterren heb gezien, is in het Amazonewoud van Brazilië.
Met een groep studenten bezocht ik daar projecten rondom klimaatverandering, projecten van ICCO/KerkinActie. Bij één van die projecten, diep in het regenwoud, bleven we slapen.

Die nacht zag ik het kunstwerk van de handen van de Eeuwige

We sliepen die nacht in hangmatten in een grote, rieten hut. Halverwege de nacht moest ik naar de wc. Ik twijfelde: durfde ik wel? Maar ik ging. En ik gleed uit mijn hangmat, liep tussen mijn reisgenoten door, deed de deur van de hut open en… stapte een wonder in. Nog nooit had ik zoiets moois gezien: de lucht was bezaaid met flonkering. Ik zag: een hemel vol sterren. Ik weet nog dat het zó indrukwekkend was dat ik alleen nog maar stil kon staan en wilde kijken. Die nacht zag ik het kunstwerk van de handen van de Eeuwige, waarover psalm 8 zingt. En het bijzondere was: het voelde groots en intiem tegelijk.

Aan het einde van deze dag nodig ik je uit om nog even naar buiten te gaan, of naar buiten te kijken. En misschien verwondert de hemel ook jou.
Een goede nacht.”

 

Met déze groep was ik op reis, zomer 2008. We ontmoetten in Brazilië onder andere de man met het gele shirt: boer Menin. Hij werkt hard aan herbebossing mét een verkoopbare opbrengst door fruitbomen te planten. In dit mini-filmpje, gemaakt door reisgenoot Matthijs de Raad, zie je beelden van onze reis > https://www.facebook.com/mderaad/videos/1048499285450/.