Friesch Dagblad, Lodewijk Born | 7 maart 2019

De veertigdagentijd is begonnen. In het Friesch Dagblad vertelt ieder week iemand waar hij of zij van vast, of probeert te minderen. Vandaag: dominee Anne-Meta Kobes-Gerritsen (31) uit Heerenveen.

U gaat vasten, waarvan precies?

,,Ik wil proberen om veertig dagen lang geen nieuwe kleren te kopen. Dat is voor mij een uitdaging. Meer dan bijvoorbeeld minder eten, want ik ben niet zo’n snacker. Daar heb ik dus niet zoveel moeite mee. Hippe kleren oefenen echter wel een bepaalde aantrekkingskracht op mij uit.”

Hoe vaak koopt u dan kleren?

,,Ik denk dat ik bijna iedere week wel iets nieuws koop. Een leuk T-shirtje, een paar sokken of een jurkje dat ik zie hangen. Vaak zijn het aanbiedingen – en dan neem ik die mee. Ik koop ook regelmatig wat nieuws voor bijzondere gelegenheden.”

Had u er al vaker over nagedacht zo te vasten?

,,Eerlijk gezegd heb ik nog nooit eerder in mijn leven zo lang gevast. Wel eens 24 uur niet eten, voor de actie Zip your Lip van hulporganisatie World Vision, maar langer niet. Maar dit onderwerp, het minder consumeren en aandacht hebben voor groene, eerlijk gemaakte kleding is wel iets wat me bezighoudt. Ik benoem het ook wel eens tijdens kerkdiensten of in gebeden. Dat er mensen zijn die de prijs betalen van onze levensstijl, van het altijd maar meer willen hebben. En er is eigenlijk maar weinig kleding waarvan je weet hoe en waar het gemaakt is, en vooral door wie en onder welke omstandigheden. Ik vind nu dat ik de daad maar bij het woord moet voegen door bewuster naar mijn koopgedrag te kijken. Ik doe dat bijvoorbeeld ook al met voedsel. Ik koop steeds meer biologische producten.”

Hoe denkt u het vol te kunnen houden?

,,Ik heb enkele jaren geleden een keer een blog over dit onderwerp gezien. Die ga ik weer even opzoeken. En dat ik het nu hier vertel, dat zal ook wel een stok achter de deur zijn. Mijn omgeving en de kerkelijke gemeente weten het nu ook.”

Nieuwe kleren voor Pasen had ik dan eigenlijk al vóór Aswoensdag moeten halen

Komen er nog moeilijke momenten?

,,Ik heb de komende tijd een paar feestelijke gelegenheden. Daarvoor zal ik nu iets uit de kast moeten trekken. Dan zal ik vast ervaren dat wat ik al heb, best nog mee kan. ”

Wat gaat u met het geld doen dat u op deze manier gaat besparen?

,,Dat is een goed punt. We hebben in onze gemeente een groep jongeren die dit jaar naar Uganda gaat voor een hulpproject. Wat van het niet uitgegeven kledinggeld kan mooi naar hen.’’

Heeft u nog uitzonderingen voor u zelf bedacht?

,,Als het noodzakelijk is sta ik mezelf toe om iets tweedehands te kopen, bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel. Maar dan moet het ook écht nodig zijn voor een bepaalde gelegenheid.”

Gaat u aan het einde van de veertigdagen, op paaszondag, iets extra moois dragen?

,,Nieuwe kleren voor Pasen had ik dan eigenlijk al vóór Aswoensdag moeten halen, want nu mag ik het niet meer kopen. Maar er ligt vast genoeg in de kast wat niet meer nieuw maar wel paasbest is.”

Dit artikel verscheen op 7 maart 2019 in het Friesch Dagblad