Op de bovenste verdieping van de openbare bibliotheek in Amsterdam zaten ze bij elkaar; de bezoekers van de Kerk voor Atheïsten – een nieuw initiatief voor iedereen die wel eens verder na wil denken over geloof. In het restaurant tussen andere toevallige eters en boekenlezers, ontmoetten de bezoekers elkaar: onder hen een Japanse expat ‘niet echt atheïstisch maar ook niet echt religieus’, een meisje uit India uit een ‘zeer religieus milieu’, een Nederlandse promovenda ‘zonder religieuze achtergrond’ en een journalist van dagblad Trouw. En in die krant konden we later lezen hoe de ontmoeting tussen deze heel verschillende mensen verliep. Hoe de ontmoeting uítliep op een gesprek, over vertrouwen. Een góed gesprek, aldus de journalist van Trouw.

Dat goede gesprek begon bij een Bijbelverhaal. Want als starter van de avond lazen de bezoekers met elkaar hoofdstuk 7 uit het Bijbelboek Rechters. Zoek het verhaal maar eens op, dan is het wel voor te stellen dat zo’n verhaal de tongen los maakt. Een verhaal over 300 mannen die water oplikken en over hoe die mannen een overwinning boeken, over een droom, over kapotgeslagen kruiken, over gevechten diep in de nacht. En over vertrouwen dus – zo vonden de bezoekers van de Kerk voor Atheïsten.

Spraakmakende woorden
De ontmoetingen bij de Kerk voor Atheïsten beginnen altijd met een Bijbelverhaal. Omdat in de Bijbel spraakmakende woorden staan. Een Bijbelverhaal kan de tongen losmaken – ook al zijn die tongen van mensen die zich nu niet direct ‘gelovig’ zouden noemen. Dat kan omdat de verhalen niet alleen gaan over wat toen, ooit, gebeurde maar omdat ze ook gaan over het leven zoals wij dat nu leven: met alles wat daarbij hoort: vechten en rusten, wanhoop en vertrouwen. En dat ontdek als je na het lezen van zo’n verhaal in gesprek gaat met elkaar.

Doe-tip
Lijkt het jou of u ook wel wat, om zo’n goed gesprek te voeren? In je gezin, met vrienden, met je ouders, met je vriend, man, vriendin, vrouw? Doe dan eens net als die mensen daar boven in die Amsterdamse bibliotheek en begin met een Bijbelverhaal. Bijvoorbeeld als opening van het avondeten. Vertel elkaar wat je herkent in dat verhaal. Wat je er mooi aan vindt. Wat je niet begrijpt of stom vindt. Gewoon met elkaar in gesprek, aan de hand van spraakmakende woorden. Misschien moet je wel even een drempel over om zomaar de Bijbel te pakken. Maar als je het durft kan die beweging best eens uitlopen op een goed gesprek! De moeite van het proberen waard.

Ik hoor graag jouw ervaringen!