EO.nl | 19 november 2014

Beroepingscommissies kunnen door een ‘dominee-date’ kennis maken met predikanten.

Dominees die op zoek zijn naar een gemeente kunnen jaarlijks meedoen aan een speeddate. De eerstvolgende dominee-date is op 9 januari in het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht.

De ‘dominee-date’ wordt voortaan jaarlijks georganiseerd door het Mobiliteitsbureau van de Protestantse Kerk in Nederland. De protestantse kerk sprak met Anne-Meta Kobes-Gerritsen. Ze werd in februari bevestigd als wijkpredikant van de protestantse gemeente in Heerenveen.

“Voor beide partijen was het een experiment.”
Kobes-Gerritsen had het eerste contact met de kerk waar ze is beroepen via de speeddate. “Het ging in een flitsend tempo achter elkaar door. Drie minuten per gemeente.” Voor Kobes-Gerritsen heeft de speeddate een goede indruk achter gelaten. “Het is wel interessant wat gemeenten als eerste over zichzelf vertelden en wat ze als eerste aan jou vroegen. Dat zette vaak de toon.” Beroepingscommissies vinden dit een goed idee. “Drie minuten is voldoende om te bepalen of we een vervolggesprek willen of niet.”

In mei vorig jaar vond de eerste speeddate plaats. Deze werd georganiseerd door de theologenbeweging ‘Dominee 2.0’ en het Mobiliteitsbureau. In een aantal gevallen leidde het tot een positief resultaat. Beroepingscommissies kunnen tot 30 november drie leden van de commissie aanmelden voor de ‘dominee-date’.

Bron: Protestantse Kerk Nederland

Dit artikel verscheen op EO.nl (http://www.eo.nl/geloven/nieuws/item/speeddate-voor-predikanten-voortaan-elk-jaar/) op 19 november 2014.