Leeuwarder Courant, Editie Zuid | zaterdag 18 mei 2013
UTRECHT – Jonge dominees komen moeilijk op de kansel binnen de Protestantse Kerk Nederland. Toch zijn er genoeg vacatures. Domineedate bracht de partijen vrijdag bij elkaar.
Zestien jonge dominees en even zovele beroepingscommissies van protestantse, hervormde en gerefor-meerde kerkgemeenten mochten vrijdag aan elkaar snuffelen tijdens de eerste domineedate in het landelijk dienstencentrum van de PKN in Utrecht.
In een elevator pitch – een verkooppraatje dat niet langer duurt dan de tijd die je in een lift staat – stelden de kandidaten zich voor en legden zij uit waarom ze predikant willen worden.
Vervolgens mochten de kandidaten één op één de diepte in met de beroepingscommissie. Welgeteld drie minuten. We hebben het hier immers over een speeddate.
Anne-Meta Gerritsen (25), studente aan de Theologische universiteit in Kampen, is bijna afgestudeerd en probeert alvast een baan in de wacht te slepen. Gebrek aan ervaring zit haar vooralsnog in de weg.
Ze reageerde onlangs op een vacature voor een dominee in de regio Utrecht. ,,Ze vroegen iemand die iets met jeugdwerk heeft. Ondanks mijn zes jaar ervaring op dat vlak, wees de commissie me af. Omdat ik geen ervaring heb met het werken met ouderen.”
De jonge vrouw baalt nog steeds van de afwijzing maar heeft na de speeddate goede hoop op een baan. ,,Hier voel je het gewicht van de kerk dat aan de functie hangt en de oude conservatieve structuur, maar heb je de kans die te doorbreken met je verhaal”, zegt de dominee in spe.
Laatstejaarsstudent theologie Pim Brouwer (27) uit Utrecht neemt ook deel aan het evenement. ,,In plaats van de zoveelste sollicitatiebrief op de stapel, ben je nu een mens van wie ze het gezicht erbij zien. Ik vind dat een kerk in crisis mensen nodig heeft met lef, creativiteit en bevlogenheid.”
Dat verklaart de aanwezigheid van Rosée van der Kaap uit Enschede. Ze ziet er verzorgd uit en heeft zich in een opvallend roze pakje gestoken. De aanwezigen noemen haar gekscherend ‘de paradijsvogel’. Ze geniet ervan. ,,Ik ben weliswaar wat ouder, maar studeer nog. Mijn leeftijd staat niet in mijn cv, omdat ik anders meteen word afgewezen. Hier kan ik kerkgemeenten nieuwsgierig maken”, zegt de Twentse met een knip-oog.
Die nieuwsgierigheid naar kandidaten is voor de beroepingscommissie van de hervormde gemeente uit het Drentse Zweeloo reden mee te doen aan de domineedate. ,,Wij anticiperen op het vertrek van onze predi-kant. Als kerkgemeente kun je je niet permitteren om lang zonder opvolger te zitten”, zegt Seerp Ybema.
Iemand met ervaring zou volgens hem mooi zijn, omdat er nu eenmaal meer ouderen in de kerk zitten dan jongeren. ,,Toch denken wij met het oog op de toekomst van de kerk dat het goed is een verbinding te ma-ken met de jeugd.”
Jonge dominees kunnen daarbij een belangrijke rol vervullen, meent Ybema. ,,Ze kunnen zich verplaatsen in de jeugd en zijn bedreven in netwerken en het omgaan met sociale media.”
Binnenland; Blz. 6