Petrus in het land speelt zich deze week af op het waddeneiland Ameland. Hier worden we welkom geheten door voorganger Anne-Meta Kobes, die vertelt over hoe de eilanders kleur geven aan hun leven.

Op Ameland worden we meegenomen naar de Herenwegkerk in het dorpje Hollum. Met haar fraaie kansel en pijporgel verwelkomt de kerk zowel Amelanders als toeristen. Anne-Meta Kobes vertelt dat nergens anders de Doopsgezinden en de Gereformeerden zo verbonden zijn als op het eiland. Ze omschrijft de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland als een gemeenschap met kleur.

Het thema van deze aflevering is dan ook ‘Wat geeft kleur aan jouw leven?’. Waarbij Anne-Meta verwijst naar de Amelander vlag die met haar blauw en geel mensen mee neemt op reis over het eiland. ‘Ik geloof dat deze veelkleurige wereld door God aan ons gegeven is. De kunst is om goed voor deze wereld te zorgen zodat haar kleuren niet verbleken’ zegt Anne-Meta. Op hun eigen manier proberen gemeenteleden kleur te geven aan hun eigen leven, en aan dat van anderen.

De kunst is om goed voor deze wereld te zorgen zodat haar kleuren niet verbleken.

Anne-Meta Kobes

Zo ontmoeten we voorganger en pionier Sijbrand Alblas. Hij organiseert met de pioniersplek De Plaats verschillende activiteiten voor toeristen, maar ook voor de bewoners van het eiland. Met de activiteit Real Life Bijbelverhalen treed Sijbrand letterlijk in de voetsporen van Jezus en deelt hij eten uit op het strand om mensen kennis te laten maken met de verhalen van de Bijbel.

Ook maken we kennis met Hilly Bruin. Zij zamelt cola-blikjes in en maakt daar windmolentjes van. De opbrengst van de verkoop hiervan gaat naar een kindertehuis in Colombia. Hilly wil hiermee kinderen die leven in de meest erbarmelijke omstandigheden helpen om te kunnen opgroeien in hun eigen land en cultuur.  

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied Wat vraagt de heer nog meer van ons gebracht.

Benieuwd geworden?

Deze aflevering van Petrus in het land is te zien op 18 september om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Dit artikel verscheen eerder hier.