Om te overdenken.

En? Hoe spreek jij de titel van deze overdenking uit? Ga je erover piekeren, stressen, irriteert het je? Of zie je het meteen: loslaten. Zo’n titel goed lezen, dat is nou niet het allerbelangrijkste in het leven. Lukt het niet dan lees je vluchtig verder, of sla je deze bladzijde om. Dan laat je het los. Maar doe je dat ook op andere momenten? Als iets je irriteert, als iets of iemand je dwars zit, als iets jouw gestrest maakt? Laat je het dan los of grijp je het juist vast, om het in bedwang te houden? Soms is dat nodig: stevig vasthouden. Maar vaker nog kun je beter LSLTN. Loslaten.

Op de berg
Op een dag klimt Jezus een stuk omhoog op een berg. Een enorme groep mensen volgt hem. Als ze zitten begint Jezus te praten. Eén van mijn meest bekende speeches. De Bergrede, noemen we die. En in die bergrede spreekt Jezus over hoe je goed kunt leven. Hij geeft praktische tips. Hij spoort aan, waarschuwt en troost. En hij adviseert: geef je aandacht aan datgene wat echt belangrijk is. En de rest? Laat dat los. Matteüs schreef zijn woorden op: ‘Maak je geen zorgen over eten en drinken. Want je leven is veel belangrijker dan eten en drinken. En maak je geen zorgen over kleren. Want je lichaam is veel belangrijker dan kleren.’

En daarna wijst Jezus de mensen op de vogels in de lucht. Die geen schuren bouwen om eten te bewaren, maar die toch elke dag genoeg hebben om van te leven – het is God die hen dat geeft, zegt Jezus. En kijk eens naar de bloemen, hoe ze groeien en bloeien. Ze werken niet en kopen geen kleren, maar toch zijn zij mooier gekleed dan de sjiekste koning. En de mens? Zij is voor God zelfs nóg belangrijker dan die vogels en die bloemen. God zorgt ook voor ons. ‘Maak je dus geen zorgen. Dat heeft geen zin, je blijft er geen dag langer door leven’, adviseert Jezus de mensen die om hen heen zitten, daar in het gras op de berg. Er wordt al voor jou gezorgd. Dus laat je zorgen los.

Oefening
Als je loslaat heb je minder kramp. Als je minder krampachtig vasthoudt, houd je energie over. Het is een les voor het leven. Een oefening voor elke dag. Vooral als je het druk-druk-duk hebt. Stel jezelf dan eens de vraag: wat als ik nu loslaat? Ik ben benieuwd wat het jou oplevert.

dominee Anne-Meta Kobes-Gerritsen