In de twee weken voor Kerst krijgt Ameland huis-aan-huis een bijzondere kerstgroet. Deze groet is afkomstig van de drie kerken van het eiland en gaat vergezeld van een bijzondere candle bag met daarop een handgestempelde vuurtoren. Daarin kan een elektrisch lichtje geplaatst worden. De kerstgroet vertelt: Laat je omringen door het licht in alle dingen! 

Met deze kerstgroet willen de drie kerken de Amelanders een hart onder de riem steken. Dominee Anne-Meta Kobes vertelt: “We kunnen de feestdagen niet zo onbezorgd vieren als we graag zouden willen. In het kerstverhaal gaat het ook over een gezin dat leeft in uitdagende omstandigheden: hoogzwanger moet Maria een reis maken, en op de plaats van bestemming bevalt ze in een stal. Maar ondanks deze moeilijke omstandigheden is er licht! Hierdoor krijgen we weer moed om door te gaan.” De kerken hopen dat deze post in de brievenbus een lichtpuntje kan zijn voor mensen. 

Ieder jaar versturen de drie kerken een kerstgroet, maar dit jaar is extra uitgepakt met een klein kerstgeschenk, in de vorm van een geïmpregneerde candle bag, bedoeld als een warm gebaar in deze coronatijd. Het geheel is bedacht en ontworpen door Bastiaan Kobes en Marjanne Alblas. Een kleine groep vrijwilligers uit alle drie de kerken heeft de kerstgroeten ingepakt. Kobes: “Het is prachtig dat er – op afstand – zo samengewerkt kon worden.”

De drie kerken van Ameland zijn de Hervormde Gemeente Ameland, het Rooms-Katholieke Rectoraat van Sint Clemens en de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland. Op het youtubekanaal Protestants Ameland zijn de protestantse diensten live te volgen. Kijk voor meer informatie over de katholieke diensten op www.stclemensrectoraat.nl. 

https://www.persbureau-ameland.nl/kerstgroet-van-de-kerken