Dagblad van het Noorden | zaterdag 28 juni 2014
In het Nieuws; Blz. 2
Rutger van der Meij Frank von Hebel

COEVORDEN/APPINGEDAM Het WK voetbal grijpt niet alleen in op het dagelijkse, maar ook op het geestelijk leven. Een aantal kerken verzet of schrapt zelfs de zondagsdienst zodat de gelovigen niets hoeven te missen van Nederland – Mexico.
De laagdrempelige Stap in-dienst die de Protestantse Gemeente in Coevorden zondag om zeven uur wilde houden, is wegens het voetbal afgelast. ,,We doen een concessie aan de wereld”, zegt predikant H. Nagelhout. ,,Er zou een koor optreden, maar als de belangstelling tegenvalt, is het verstandig om een ander moment te kiezen.” Het betekent dat de Living Lord Singers uit Diever zondag gewoon thuis voetbal kunnen kijken. ,,Er zitten zeker voetballiefhebbers tussen”, zegt voorzitter Lammie Tolsma, ,,maar ook die waren zondag gewoon meegegaan.”

De kerk zal ze boeken voor een ander moment, lang nadat het WK is afgelopen.
Op andere plekken in het land proberen kerkgenootschappen hetzelfde. Volgens het Nederlands Dagblad verplaatsten twee gereformeerde kerken bij Barneveld hun jeugddiensten naar de middag, om te voorkomen dat jongeren massaal zouden wegblijven.

De Protestantse Gemeente in Heerenveen verplaatst de avonddienst van zeven uur naar halfvijf ’s middags. ‘Keep calm and go to TaizĂ©’, meldt de website. ,,We vieren samen eerst de rust van TaizĂ© en daarna hopelijk het feest van het voetbal”, zegt predikante Anne-Meta Kobes. De openluchtdienst die de Protestantse Gemeente in Ferwert zondag om 19.00 uur wilde houden, is afgelast.

De Oosterkadekerk (PKN) in Stadskanaal weet van geen wijken. ,,We beginnen gewoon om 19.00 uur”, zegt dominee Johan Prosman. ,,Wij doen niet aan paniekvoetbal. Maar ik vermoed dat het wel wat rustiger is dan anders.”