Friesch Dagblad | 1 april 2021

,,Het is hier lekker rustig”, zegt Mitchell (15) uit havo 3. ,,Hier kan ik een stuk beter huiswerk maken dan thuis, want dan ben ik te snel afgeleid als ik bijvoorbeeld de PlayStation zie staan en het is gezellig.”


Hij ging gisteren voor de tweede keer met zijn klasgenoot Wybren (14) op woensdagmiddag huiswerk maken in de Trinitaskerk in Heerenveen. Ze maken samen een opdracht voor het vak Duits.

Achter hen zit Loes uit gymnasium 3 gebogen over haar huiswerk voor natuurkunde. Vrijwilliger Rob Goethals van de PKN-gemeente legt haar uit wat het begrip ‘arbeid’ betekent in de natuurkundeformule arbeid is kracht maal afstand.

Advies

Tot zijn pensionering een paar jaar geleden, gaf hij natuurkunde en wiskunde op het Bornego College, de school waar ook de jongeren op zitten. ,,Ik help graag waar dat kan”, zegt Goethals. ,,Maar ik neem de lessen niet over hoor. Ik geef ze advies over de manier van werken. In dit geval gaat het om de term arbeid die in een andere context dan doorgaans wordt gebruikt. Ik leg uit hoe je hier tegenaan moet kijken en welk ander woord je zou kunnen gebruiken om het voor jezelf wat begrijpelijker te maken.”

Lees ook: Studenten hebben discipline nodig om deze tijd goed door te komen: ‘Met huisgenoten kunnen we nog een beetje studentijd vieren’

Sinds vorige week is de kerk elke woensdag tussen 16.00 en 18.00 uur open voor jongeren van twaalf tot achttien jaar, zodat ze even niet alleen op hun kamer hoeven te zitten met hun huiswerk maar ook met anderen in contact kunnen komen. ,,We wilden graag iets voor jongeren doen omdat het geen makkelijke tijd is”, zegt dominee Anne-Meta Kobes-Gerritsen die af en toe een praatje met hen maakt.

Sommige kinderen zijn moeilijk te motiveren en niet onder hun dekbed vandaan te krijgen en kampen soms met depressies

,,Vanuit de gemeente krijgen wij verschillende verhalen te horen over jongeren die het moeilijk hebben. Sommigen zijn moeilijk te motiveren en niet onder hun dekbed vandaan te krijgen en kampen soms met depressies.” De kerk biedt in zulke gevallen ook maatwerk in de vorm van een-op-eencontact met de jongeren en het gezin.

,,We liepen al langer rond met het idee de kerk voor jongeren te openen, maar we voelden ons eerst wat bezwaard. We hebben hier overleg over gehad met welzijnsorganisatie Caleidoscoop en die vond het goed. We hebben in de kerk voldoende ruimte.”

Kroketten

De woensdagmiddagen zijn bedoeld om het sociale contact te bevorderen en de leerlingen te motiveren. Loes vindt het leuk om op deze manier weer anderen te ontmoeten. ,,Het is gezellig en je komt even uit je eigen bubbel.” Met Benthe (14) die in de derde klas van de theoretische leerweg van het vmbo zit dacht ze mee over de manier waarop de middagen worden ingericht.

Na een dik uur huiswerk maken is het tijd voor ontspanning. Ze krijgen wat lekkers en gaan een potje poolen. De eerste keer waren ze wel heel fanatiek bezig met hun huiswerk volgens Free Menzinga van de jeugdraad. ,,We moesten ze met kroketten naar buiten lokken om nog even wat anders te doen.”

Het is wel handig om je vooraf even aan te melden zodat je zeker bent van een plek. Maar het moet een beetje op gang komen

Er is maximaal plek voor dertig scholieren, maar zover is de eerste paar keer niet gekomen. ,,We hebben eerst ook alleen reclame gemaakt op het Bornego College om te voorkomen dat het te druk wordt. Maar in principe is iedereen in deze leeftijdsgroep welkom. Het is wel handig om je vooraf even aan te melden zodat je zeker bent van een plek. Maar het moet een beetje op gang komen. Het valt me mee dat er nog een groepje komt met dit mooie weer”, aldus Menzinga.