Omrop Fryslân | 15 juni 2022

Dominee Anne-Meta Kobes van Ameland is onze nieuwe columniste. Vanaf vrijdag zijn haar columns te horen in ons ochtendprogramma Fryslân fan ‘e moarn. Tijd om kennis met haar te maken.

Anne-Meta Kobes (Foto: Jantina Scheltema)

Je woont nu een jaar op Ameland voor je werk als dominee bij de Federatie Doopsgezind Gereformeerd Ameland. Hoe bevalt dat?

“Heel goed. Het is niet alleen een heel fijne plek om te werken, maar zeker ook om te wonen. Als ik naar een afspraak fiets, rij ik tussen de grutto’s, de weidevogels en door het mooie landschap. Ik heb het enorm naar mijn zin.”

Is jouw werk als dominee een inspiratiebron voor jouw columns?

“Het leuke aan het werk van een dominee is dat je op heel veel plekken komt. De gesprekken met mensen zijn natuurlijk vertrouwelijk, maar je ontmoet heel veel mensen, ziet hoe mensen hier leven en wat er speelt op Ameland. Eigenlijk is dat een grote inspiratiebron om in de columns weer te geven.”

Welke onderwerpen spreken je nog meer aan?

“Ik hou heel erg van langs het Wad fietsen. Toen ik hier kwam heb ik een elektrische fiets gekocht. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen, maar het helpt om steeds lekker met de fiets op pad te gaan in plaats van in de auto. Dus de natuur om mee heen en zeker ook muziek. Heel veel mensen op Ameland spelen een instrument. Bij dorpsfeesten is er ook allerlei live muziek en ik vind het ook heel leuk om zelf te zingen.”

Een column is wel iets anders dan een preek. Hoe denk je dat het gaat?

“Het lijkt me een leuke uitdaging om de kern van de boodschap in een paar minuten te vatten. Bij de preek is het wel lekker dat hij wat langer duurt, dan kunnen mensen er even goed voor gaan zitten en hun gedachten laten gaan. Bij de column moet het natuurlijk to the point zijn.”

Anne-Meta Kobes volgt Fryske Akademy-directeur Nelleke IJssennagger op as columniste die het stokje weer overnam van lector meertaligheid Joana Duarte.

Je doet de column is in het Nederlands, als aanvulling op de (streek)talen die onze columnisten al gebruiken. Waarom?

“Nederlands is mijn moedertaal. Ik kom wel uit Fryslân, uit Burgum, en ik heb het Fries ook heel veel om me heen gehoord. Maar ik vind het juist ook wel leuk om het Nederlands op de radio te brengen, omdat op Ameland heel veel Nederlands wordt gesproken.”

Is je eerste column al klaar?

“Ik heb wel wat proefcolumns geschreven om te kijken of ik het voor elkaar zou krijgen, maar ik probeer bij de actualiteit aan te haken. Dus deze week wordt hij echt geschreven.”

Dit artikel verscheen op 15 juni 2022 op: