Bijbellezen, doe jij dat? Op de klassieke momenten: bij het opstaan, na het warme eten, voor het slapengaan, tijdens de kerkdienst. Of op minder klassieke momenten: in de trein, met een goede koffie in een cafeetje, tijdens een bezoek aan een vriend. Die eerste momenten gaan nog wel: momenten waarop je je misschien van huis uit aangewend hebt om iets te lezen om bij te bezinnen. Maar Bijbellezen in een cafeetje: dat is toch wel een zeldzaamheid, gok ik zo.

Bouquet-romannetje
Toegegeven: de Bijbel is nu niet het meest gemakkelijke leesboek. Het is dan wel een all-time-favorite in de bestsellerslijsten, dat komt niet bepaald doordat je het met een nacht flink doorhalen in één ruk uit kunt lezen. Aan de inhoud ligt dat misschien nog niet eens: spannende verhalen genoeg. Maar die verhalen zijn af en toe best cryptisch om niet te zeggen: onbegrijpelijk. Zo op het eerste gezicht. Het is wel geprobeerd, om van de Bijbel een leesboek te maken. De Bijbel Literair heet die uitgave. Een uitgave van de teksten zonder versnummering, zodat je soepel door kunt lezen. Dat helpt wel, moet ik zeggen. En ook onze nieuwste Nederlandse Bijbelvertaling, de Bijbel in Gewone Taal, is qua leesgemak best een hele aanwinst. Maar hoe hip ook vormgegeven en hoe soepel ook vertaald: het maakt van de Bijbel nog geen bouquet-romannetje die je op een middag gedachteloos weg leest.

Levenservaring
Gelukkig maar. Want als we onze levensinspiratie uit een doktersroman moeten halen, dan zijn we snel uitgelezen – denk ik. De Bijbel is geen gemakkelijk boek, maar dat is juist omdat het vertelt over het leven. En het leven, dat is ook niet altijd gemakkelijk. Leven is een kunst op zich. Levenskunst is steeds opnieuw je balans vinden tussen de feestjes en de momenten waarop je plotseling stilgezet wordt. Een balans vinden tussen anderen en jezelf, tussen uitdaging en terugkeren naar de bron. En bij die kunst om te leven kan de Bijbel een handreiking zijn. Want het vertelt over mensen met levenservaring. Mensen die ervaring hebben met de bron, de oorsprong van het leven. God.

Doe-tip: Bijbeltekst op je fiets
Dus het kan best zinnig zijn om af en toe eens wat levenservaring uit de Bijbel af te kijken. Inspiratie op te doen. En misschien kunnen we het onszelf gemakkelijk maken en de Bijbelteksten meer verweven in ons dagelijks leven. Ik las in het Friesch Dagblad dat ze in de Filipijnse stad Tagbilaran daar een manier voor hebben gevonden: wie een vergunning wil krijgen om taxi te rijden, moet een Bijbeltekst op zijn voertuig aanbrengen. En: er mogen niet twee taxi’s dezelfde tekst dragen. Met 3000 taxi’s in Tagbilaran is het lezen in de Bijbel daar een eitje. Dat is een goede tip voor je volgende vakantiebestemming. Of we nemen het gebruik over hier in Heerenveen: een Bijbeltekst op je fiets. Dan begint de bezinning al bij het stoplicht.