Het kan geen kwaad, ik verklap met maar vast: het jaarthema van onze landelijke Protestantse Kerk in de Nederland voor komende seizoen is Deel je leven! In de vieringen op Startzondag 2016, zondag 18 september, is er in Heerenveen uitgebreid aandacht voor dát thema. Met als subtitel: ‘Waar het hart vol van is…’ Naar Lucas 6:45b ‘Waar het hart vol van is daar loopt de mond van over’. Want waar je hart vol van is: dat wil je delen!

 

Delen met velen

We delen ons leven met velen. Met gezin, met vrienden, met collega’s, met gemeenteleden. We gaan relaties aan en verbinden ons met mensen, binnen maar zeker ook buiten de kerk. We verbinden ons met de gemeenschap om ons heen.  Je leven delen begint klein. Thuis met je partner of huisgenoot, misschien in het gezin of op je werk met collega’s, bij de breiclub of op de sportschool.

Bijzonder is dat, realiseer ik me: de kerk is één van die unieke plekken in de samenleving waar jong en oud echt mixen.

Maar we delen ons leven ook in de kerk, waar de generaties in gesprek gaan over hun ideeën en vragen, over hun leven en geloof. Bijzonder is dat, realiseer ik me: de kerk is één van die unieke plekken in de samenleving waar jong en oud echt mixen. Waar op zondag de kleuter naast de oudere zit, de jonge moeder naast de tiener. In de kerk delen we in elkaars vreugde en in elkaars verdriet. We delen in twijfel en in geloof – datgene waar je hart vol van is. We delen het met mensen die we zelf uitzoeken maar zeker ook met mensen die we niet zelf hebben uitgezocht maar die in de kerk op ons pad komen. Dat vraagt een open houding, aandacht voor wat de ander te zeggen heeft, wederzijds respect.

Stuur deze zomer een kaart naar de kerk!

Stuur een kaart!

Het is soms best ingewikkeld om je leven te delen. Het vraagt ook moed om iets van je hart te laten zien. Daarom stel ik hier een eerste oefening voor: kóm Trinitas-gangers, gast of geïnteresseerde, stuur deze zomer een kaart naar de kerk! Vanaf de plek waar je op vakantie bent, of vanuit jouw eigen achtertuin of balkon. Ik zorg dat ze een plek krijgen in de hal van Trinitas, zodat we gaandeweg in de zomer alvast wat vakantie-ervaringen delen. Een mooie oefening. Deel je leven, stuur een kaart en vertel waar jouw hart vol van is!

Anne-Meta Kobes-Gerritsen