‘Dit is de vlag van Ameland. Hij bestaat uit vier banen: geel, blauw, geel, blauw en in het midden van elke baan een symbool. Drie zwarte balken en de wassende maan. Deze vlag is sinds 1950 officieel de vlag van Ameland, maar Amelander schippers laten de vlag al drie eeuwen wapperen op hun schepen.

Als ik naar die vlag kijk, zie ik daarin het eiland weerspiegeld. De goudgele stranden, de koele blauwe zee, de zon die doorbreekt en de heldere lucht. De kleuren van de vlag vertellen me een verhaal en ze nemen me mee op reis over dit eiland.

Ik geloof dat deze veelkleurige wereld door God aan ons gegeven is. Wij mogen erop wonen, werken, studeren, opgroeien. De aarde is de speelruimte van ons leven. De kunst is nu om de kleuren van de aarde niet te laten verbleken. In de achtste eeuw voor Christus verwoordde de profeet Micha die opdracht al heel concreet. Hij zei: leef eerlijk, rechtvaardig en trouw, denk aan een ander en leef dicht bij God.

Ik zie veel mensen hun steentje bijdragen aan dat goede leven. Mensen proberen eerlijke mensen te zijn, mensen die je kunt vertrouwen en die omzien naar een ander. Hier op Ameland ontdek ik dat. Er zijn hier mensen die hun huis niet meer uit kunnen komen, maar zij worden opgehaald door dorpsbewoners voor een rolstoelwandeling. En de oogst van de groentetuin wordt met elkaar gedeeld. En toen ik hier een paar maanden geleden kwam wonen, waren er volop helpende handen die hielpen bij het klaarmaken van de pastorie en de tuin.

Zo geven mensen kleur aan het leven van een ander en van henzelf. Ze laten deze wereld floreren. Hoe laat jij de aarde opbloeien, en wat geeft kleur aan jouw leven?’

Ds. Anne-Meta Kobes is sinds kort predikant op Ameland. Ze ziet dat de mensen om haar heen een steentje bijdragen aan het goede leven, en zo kleur geven aan de wereld.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van ‘Petrus in het land’ (18 september, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.